Tidlige mål i VM-finalen kunne være mere en forbandelse end en velsignelse

Da VM i Qatar 2022 når sin knockout-fase, er det vigtigere end nogensinde at score først. Forskning har fundet ud af, at at score åbningsmålet giver holdene en mere end 80 % chance for sejr i VM-knockout-kampe, med en stor undtagelse.

Da Kieran Trippier scorede med et frispark i 5. minut i VM-semifinalen mod Kroatien i 2018, troede Englands fans måske, at de havde en fod i finalen.

Og et par år senere i 2021 havde Englands Luke Shaw bolden i nettet i finalen i UEFA Euro 2020, før nogle fans overhovedet var nået til deres pladser.

Men ved begge disse lejligheder var England på den tabende side.

Nogle vil måske kalde dette "typisk England", men faktisk kan scoring meget tidligt i afgørende kampe nogle gange være mere en forbandelse end en velsignelse.

Det gælder især VM-finalen.

Det svenske sportsvideoløsningsfirma Spiideo, der arbejder med det spanske og kroatiske landshold, gik sammen med statistikeksperten Matthew Penn fra University of Oxford for at undersøge, hvordan tidspunktet for åbningsmålet påvirker holdenes chancer for sejr.

De fandt ud af, at det at score først i en VM-knockout-kamp giver et hold en 82 % chance for at vinde kampen. Når man ser på tidspunkterne for de første mål, viste dataene, at scoring af åbningsmålet mellem det 75. og 90. minut giver en chance for at vinde på 97 %. Hvis åbningsmålet scores i de første 15 minutter af en kamp, ​​falder dette til en 77% chance for sejr, da modstanderen har mere tid til at komme tilbage i kampen.

Dette tyder på, at det ikke overraskende er, at scoring først giver holdene den bedste chance for at vinde en VM-knockout-kamp.

Men når det kommer til selve VM-finalen, fører meget tidlige mål generelt ikke til sejr.

Penn siger, at af de otte VM-slutrunder, hvor åbningsmålet er blevet scoret i de første 15 minutter, har seks af de otte hold, der har scoret først, tabt kampen.

Senest skete det i 2006, da Zinedine Zidane gav Frankrig føringen fra straffesparkspletten i det syvende minut, før Marco Materazzi udlignede efter 19 minutter. Italien vandt den finale på straffespark.

Det endelige tabende hold tog også føringen i de første 15 minutter af finalen i verdensmesterskaberne i 1974, 1962, 1958 og 1954, såvel som i 1966, da Vesttyskland scorede i det 12. minut, før England kom tilbage for at vinde 4- 2 i forlænget spilletid.

Penn siger "dette tyder på, at det måske ikke er så fordelagtigt at score et tidligt mål i en VM-finale", og at det endda kan være "psykologisk ufordelagtigt."

I mange af disse finaler lykkedes det holdet, der indkasserede åbningsmålet, at få en hurtig udligning. England var på lige fod efter 18 minutter i 1966, og Hollands tidlige føring i 1974 blev annulleret af Vesttyskland efter 25 minutter. I 1954 formåede Ungarn faktisk at være foran 2-0 efter otte minutter, kun for Vesttyskland at udligne med 18 minutter, før de til sidst vandt 3-2.

VP of Product hos Spiideo, Fredrik Ademar siger, at score tidligt "ofte kan ende med at invitere mere pres og flytte spillets momentum," og at selvom det med hensyn til sandsynlighed øger dine chancer for at vinde, så skal holdene "være både taktisk og mentalt forberedt til disse øjeblikke” for at sikre, at en tidlig føring bliver til en sejr.