Olympiske mænds snowboard Big Air-finale ser de fleste ryttere nogensinde lande 1800-tallet, mens sporten skrider hurtigt frem

Da støvet - eller snesprøjten - havde lagt sig på mændenes snowboard big air finale tirsdag, havde syv ryttere landet et 1800, et snowboardtrick med øvre grænser, der involverede fem fulde rotationer.

Kinas Su Yiming, Norges Mons Roisland, Canadas Max Parrot, Japaneren Hiroaki Kunitake, USA's Chris Corning, Norges Marcus Kleveland og Japaneren Takeru Otsuka landede alle tricket i løbet af finalen i tre løb, hvor rytternes to bedste løb. tælles (men måtte være forskellige tricks).

En rytter, Corning, landede endda den undvigende quad cork 1800 (der tilføjede fire off-axis flips), som få ryttere har landet i konkurrencen.

Yiming, Roisland og Parrot landede på podiet med henholdsvis guld, sølv og bronze; Yiming og Parrot tilføjede deres medaljesamling efter at have tjent henholdsvis sølv og guld i mændenes slopestyle-finale i sidste uge.

Beijing 2022 slopestyle bronzemedaljevinder Mark McMorris forsøgte 1800s på sit andet og tredje løb i big air finalen, men var heller ikke i stand til at lande rent.

Mændenes slopestyle-begivenhed skabte overskrifter med en dommerkontrovers, efter at dommerne ikke lagde mærke til, at Parrot missede et greb på sit højest scorende løb og greb om hans knæ i stedet for foran på hans board. I betragtning af at Yiming og McMorris sluttede inden for tre point fra ham, ville det sandsynligvis have rystet podiet.

Men heldigvis blev dommerne ikke en historie i mændenes big air-finale.

Det var en spændende konkurrence, der så big air - meget ligesom mænds og kvinders halfpipe og slopestyle tidligere i disse spil - springe ind i sin næste æra. Overvej dette: ved OL i Pyeongchang 2018, i big airs debut, tog Canadas Sebastien Toutant guld med en bagside 1620, der tjente 89.50.

Spol frem til 2022, og en bagside 1620 endte med at blive et "sikkerheds"-trick for de ryttere, der fortsatte med at true podiet - og ja, det lyder latterligt. Men da Corning bragte backside quad 1800 melonen frem på sit første løb - og kun den tredje af finalen til det punkt - stod det klart, at dette ikke ville blive en almindelig snowboardkonkurrence.

Det laveste trick af Parrots to, der talte, var et frontside triple 1620 Weddle-greb. Med 76.25 var det faktisk det lavest scorende trick af nogen af ​​de tre podierytteres seks scorede løb. Parrot tjente 94.00 for sit førerhus (switch frontside) triple 1800 Indy grab på Run 2.

Det nederste af Roislands to tricks, der tæller med i hans score, på 82.50, var et bagside 1620 melon greb på Run 3. Hans frontside 1800 Indy på Run 1 tjente 89.25.

I mellemtiden var guldvinderen Su hele 1800-tallet, hele vejen. På sit første løb landede han en massiv frontside 1800 tailgrab til en score på 89.50. På sin anden trampede han en endnu større bagside triple 1800 Indy for sin høje score på 93.00.

Den 17-årige var allerede den første rytter nogensinde til at lande 1800-tallet på to måder i en FIS-konkurrence (en backside triple cork 1800 og en frontside 1800), hvilket han gjorde i december. Han gik videre og gjorde det ved OL for at vinde Kinas første olympiske snowboardguldmedalje nogensinde. Faktisk var Su den første mandlige snowboarder, der landede på det olympiske podie for Kina.

Su er kun to måneder væk fra sin første store karrieretitel, efter at han tog guld ved Steamboat World Cup i december, og blev den første kinesiske snowboarder til at nå et VM-podie i enten big air eller slopestyle i processen i sin tredje World Cup-start.

Nu kan han tilføje olympiske guld- og sølvmedaljer til sit CV. Su repræsenterer den næste generation af mænds slopestyle og big air.

Stemningen efter den olympiske big air-finale var jublende, som den sig hør og bør. Det var den mindst kontroversielle af de tre mænds freestyle-finaler og viste sportens utrolige seneste udvikling og globale talentmasse.

Hvis der dog er én advarsel at komme fra begivenheden, så er det, at hypen omkring 1800 ikke bør overhale det grundlæggende i, hvad ryttere bedømmes efter: amplitude, sværhedsgrad og landing.

Amplitude er bogstaveligt talt i stand til at kvantificeres, og landing er også let at få øje på, takket være de blå linjer malet på landingsrampen. Sværhedsgrad er det mest subjektive af kriterierne.

Den "hellige gral" ved snowboarding er at kunne snurre alle fire måder: frontside, bagside, førerhus og switch bagside. Skift bagside anses for at være den sværeste, fordi ryttere skal tage af blind på deres ikke-dominerende fod. FIS dommerhåndbogen siger eksplicit, at "at nærme sig funktionen med ryggen mod den (bagsiden eller skifte bagsiden) gør manøvren vanskeligere."

Der var nogle få tilfælde i big air-finalen af ​​ryttere, der udførte switch backside-tricks – som McMorris' switch backside triple 1620 stalefish på Run 1 eller andre canadiske Darcy Sharpes switch backside triple 1620 Indy på Run 2 – som syntes understreget, især i betragtning af at nogle rytteres frontside triple 1620'ere scorede højere end deres switch backside modstykker.

Naturligvis er typen af ​​greb, amplituden og landingen også afgørende, men ryttere, der laver de mest tekniske versioner af deres tricks, bør ikke udelukkes, når en anden tilføjer 180 graders rotation.

Seerne vil også bemærke, at tricks med flere rotationer og progression generelt har en tendens til at blive belønnet højere ved OL, mens konkurrencer som X Games lægger mere vægt på stil og spinretning. Ryttere kan skræddersy deres løbevalg til den givne konkurrence, men OL - uanset om snowboardpurister kan lide det eller ej - sætter tonen for de næste fire års progression.

I sidste ende havde Corning den eneste quad 1800 i konkurrencen - noget der, når man gik i finalen, så ud som om det måske ville være nødvendigt at vinde guld.

Billy Morgan landede den første quad 1800 nogensinde i 2015. Kleveland landede den første backside quad 1800 i konkurrence på X Games Aspen i 2017. Otsuka hævdede den første frontside quad 1800 ved X Games i 2021.

I mændenes slopestyle-finale ved disse lege blev Su dog den første til at lande en triple 1800 ved vinter-OL. Legene indhentede alt, hvad der skete i de sidste fire år - og satte derefter en ny standard for de næste.

Baren er blevet hævet i snowboard slopestyle og big air. Og i løbet af de næste fire år vil vi komme til at se Su blive den nye fanebærer - til sidst tage stafetten fra sin barndomshelt, McMorris, den mest dekorerede slopestyle-rytter nogensinde.

Hvad er det næste? Nå, i oktober 2021 landede Su en bagside 1980 under træningslejr i Saas-Fee, Schweiz. Finske Rene Rinnekangas blev verdens første til at lande den i konkurrence ved X Games i januar. Ingen landede det ved disse spil. Det vil ikke være tilfældet ved Milano Cortina 2016.