Der er en gammeldags MLS-løsning til VM-stoptid

Af alle de tidlige udviklinger ved 2022 FIFA World Cup, kan den mest betydningsfulde for spillets fremtid være den overraskende mængde af pausetid, dommere har tilføjet spil til spil.

Under vejledning fra FIFA har turneringsdommere forlænget slutningen af ​​halvlege og spil indtil videre i historisk omfang, hvor halvdele nogle gange strækkes med så meget som 15 minutter eller 33 %. Og som følge heraf genopstår nogle ideen om at introducere et stadionur, der stopper efter dommerens skøn, så spillere og ledere i det mindste ved, hvor meget mere tid de skal forberede sig på.

Det er en rimelig følelse. Men det er også værd at huske på, at Major League Soccer engang prøvede noget lignende, dog af en anden grund.

Da MLS blev lanceret i 1996 for at give USA sin første udendørs liga i topklasse, siden NASL blev foldet 12 år tidligere, inkluderede den adskillige funktioner designet til at gøre sporten mere tiltrækkende for afslappede amerikanske sportsfans.

Den mest glade huske er nok den en-til-en breakaway stil shootout for at afgøre ligakampe uafgjort på fuld tid, hvor vinderen tjener et point, og taberen går uden nogen. Der var også et format for bedst af tre playoff-serier, og på grund af dimensionerne af spillesteder, der blev bygget som amerikanske fodboldstadioner, var tilladelsen for hold til at bruge baner langt smallere end de nuværende FIFA-anbefalinger på 70 yards.

Og til punkt og prikke, uret i MLS-kampe i 1996 trodsede den internationale model og spejlede andre populære amerikanske sportsgrene, der tæller ned fra 45:00 til 0:00 i hver halvleg. Da der var et markant spilstop, gav dommeren et signal til tidtageren om at stoppe uret. Og da uret ramte nul, stoppede spillet øjeblikkeligt.

Det tog 10 år for MLS helt at gå væk fra sine unikke regler og vedtage det internationale fodboldforbunds bestyrelses spillelove. Men nedtællingsuret varede kun gennem 1999 og viste i sin levetid masser af begrænsninger.

Det mest overraskende kan være, at selvom det teoretisk set kunne gøre tiden mere tro mod stop i spillet, så forkortede det nok spil. Dommerne var relativt konservative, og derefter gav de signalet til tidtageren om at stoppe uret, typisk kun ved længere pauser. Det er ikke i overensstemmelse med, hvad spillets love siger, som er, at pausetid skal vurderes for nogen af ​​følgende årsager (direkte citat fra IFABs love):

• substitutioner
  • vurdering og/eller fjernelse af skadede spillere
  • spilder tid
  • disciplinære sanktioner
  • medicinske standsninger tilladt i henhold til konkurrencereglerne, f.eks. 'drinks'-pauser (som ikke bør overstige et minut) og 'køle'-pauser (halvfems sekunder til tre minutter)
  • forsinkelser i forbindelse med VAR 'checks' og 'reviews'
  • enhver anden årsag, herunder enhver væsentlig forsinkelse af en genstart (f.eks. målfester)

Derudover førte nedtællingsuret til en forskel i, hvordan slutningen af ​​halvlege og kampe forløb. Specifikt skulle hold, der pressede på for en uafgjort eller et sejrsmål sent, holde øje med uret, fordi kampen bogstaveligt talt sluttede i det øjeblik, den slog 0:00. I den nuværende form for at holde tid, er det generelt forstået, at dommere vil tillade et angreb at fortsætte gennem afslutningen, selv om stoppetiden teknisk set skulle være fuldstændig.

Men disse timing-regler bruges stadig i high school og college-fodbold i USA (hvor de er før MLS), og kunne være en guidepost, hvis der virkelig var momentum i retning af at have et stadionur, der i højere grad afspejler dommernes ur.

Og med den teknologi, der er tilgængelig nu på det professionelle niveau, vil de sandsynligvis fungere bedre nu, end de gjorde for mere end to årtier siden. Urstop kunne indikeres gennem stemmekommunikationsenheder, som dommere rutinemæssigt bærer, eller måske endda kontrolleres af en håndholdt enhed, som dommeren bærer under kampen.

Og der er måder at undgå den akavede pludselige slutning, der opstod i MLS. En mulighed er at have to samtidige ure på displayet, et der repræsenterer forløbet tid og et der repræsenterer dommernes ur. Når den første rammer 45 eller 90 minutter, fryser de - ligesom de gør nu - og lader kontrollen over de sidste minutter stadig være ansvarlig for kun dommeren.

Selvfølgelig kan klagen over for lang pausetid også sortere sig selv. I tirsdagens kampe var tiden lagt til kampene mellem Danmark og Tunesien, mellem Mexico og Polen og mellem Frankrig og Australien inden for mere rutineprægede parametre. Hvis dommerne holder orden på deres ord om at kompensere strengere for standsninger, kan selve standsningen falde.

Ikke alene vil det dæmpe tidsspild, det kan også gøre højt tryk - hvilket fører til flere fejl, flere fejlagtige berøringer og flere stop i sagens natur - mindre tiltalende på grund af den ekstra energi, der kræves for at spille længere spil.